Новини

Инхалатор или Небулизатор – каква е разликата?

Инхалатор или Небулизатор

Поради голямото предлагане на различни видове Небулизатори и Инхалатори, предлагани на пазара. Все по-често възниква въпроса – А каква е разликата?

Тук ще предоставим кратки указания, който да ви помогнат да различавате тези устройства за инхалиране.

Инхалатор или Небулизатор

Основната разлика мужду Инхалатор и Небулайзер е в това, че тези устройства се използват за два различни вида инхалации.

Инхалаторите са устройства предназначени за суха инхалация. При този вид инхалация активната съставка се инхалира като въздушно-прахова смес. Предимството на тови вид инхалация е, че дозата винаги се определя точно. Основен недостатък, за да се гарантира правилно приложение обаче е, че е нужна прецизна координация на вдишването с момента на освобождаване на дозата. Тове е основен недостатък за приложението им при бебета и малки деца. Сухата инхалация най-често се използва за лечение на астма за прилагане на бронхоразширяващи и противовъзпалителни активни съставки.

 

Инхалатор Омрон

Nebulizer Omron/ Небулизатор Омрон

Небулизаторите от своя страна се използват за влажна небулизация. Образуваният и вдишван от тези устройства аерозол може да бъде постигнат чрез различни видове техники/технологии/. В зависимост от технологията която използват, небулизаторите биват ултразвукови, с компресиран въздух /компресорни/ и мрежести /МЕШ/. Активната съставка се вдишва под формата на малки капчици/магла/. От ръзмера на капчиците зависи дали те ще достигнат до горните, средни или долни дихателни пътища. Това е особенно важна подробност на която трябва да обърнете внимание при избора на небулизатор. Тези предимства правят небулизаторите изключително подходящи за широк спектър от заболявания на дихателната система. Друго съществено предимство е, че небулизаторите не изискват специална техника на дишане, тъй като при тях медикаментът може да се вдишва и чрез маска. Това ги прави изключително подходяще за употреба при бебета и малки цена.

Недостатък при този метод е, че за прилагането на една и съща доза медикамент отнема доста повече време.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Инхалатор или Небулизатор

Информационни ресурси:

Almond, S. Как децата с астма да вдишват правилно? (DE) Извадка от https://www.kinder-asthma.com/wie-inhalieren-kinder-mit-asthma-richtig/

Richtig Inhalieren (2018). Видове инхалатори с обяснения как работят (DE) Извадка от https://www.richtig-inhalieren.de/ratgeber-inhalieren/arten-von-inhalatoren-mit-erklaerung-funktionsweise/