Новини

Попитай фармацевта – как да изберем подходящ компресорен инхалатор

Попитай фармацевта – как да изберем подходящ компресорен инхалатор

Миналата година когато дъщеря ми стигна почти до пневмония и лекарят ми каза започвайте веднага инхалации нямах никаква идея какъв инхалатор и откъде да взема. Тя кашляше толкова зле, че си платих да направят инхалации в медицинския център, а вечерта купих първият инхалатор, който ми попадна.

Веднага след втората инхалация се усети подобряване, намаляване на кашлицата и възвръщане тонуса на детето. Сега инхалаторът е част от семейството ни, когато усетя най-малката хрема и кашлица го включвам в употреба, с нас е, и на път. От разговорите с приятелки и техния опит с инхалаторите осъзнах грешката ми да не се интересувам и да закупя инхалатор, който не удовлетворява напълно нашите нужди. Също мисля, че качественият инхалатор несъмнено спомага за по-бързото излекуване на децата. На пазара има много видове небулайзери (компресорни инхалатори) с различни специфики, действия и характеристики. Тепърва ще влезем в този дълъг сезон на вируси и настинки, по тази причина, реших да потърся мнението на опитен фармацевт, който да сподели ценни съвети при избора и покупката на инхалатор. А и така като гледам с каква честота го ползваме, семейството ми има нужда от по-качествен и функционален инхалатор.

Ако имате малки деца или предстои да станете родители непременно планирайте покупка на инхалатор. С деца не може да се рискува и човек трябва винаги да е подготвен, а ролята на инхалатора е съществена за добро здравословно състояние на децата, ще бъде част от семейството ви години наред. Информирайте се, за да не се окажете в моята ситуация.

Едни от най-предпочитаните марки инхалатори на пазара безспорно са на японската фирма Омрон. Съвместно с представителя им за България- ДИНИ ОТС потърсихме мнението на опитен фармацевт, който да разкаже за едни от най-често избираните инхалатори на Омрон и техните предимства.

Какво представлява инхалаторът?

Небулизатора или т.нар. инхалатор е медицински уред, който превръща течните медикаменти в аерозолни капчици, които могат лесно да бъдат вдишани чрез мундщук или маска. Инхалирането е метод за третиране на респираторни заболявания, като при него медикамента се доставя директно в дихателните пътища.

Кои са най-важните характеристики, функции, които инхалаторът трябва да притежава. На кое потребителят трябва да обърне внимание при покупка? 

На пазара има голямо разнообразие от инхалатори с различно качество, характеристики и предназначение за лекуване на болести на дихателните пътища. Някои клиенти търсят инхалаторът да бъде по-безшумен, за други е важно да може да се използва при повече болести на дихателните пътища, трети търсят функционалност, да бъде удобен за пътуване. Трудно можем да намерим всичко най-важни функции в един инхалатор.

Като майка на две деца ми е необходим инхалатор за бебета и деца. Има ли подходящ за по-малки и големи деца?

Да, това е Oмрон DUOBABY. Този вид компресорен инхалатор притежава много важни компоненти!

– Уред 2 в 1- компресорен инхалатор и аспиратор
– Има 2 разпращващи глави в комплекта за горните и долните дихателни пътища:

*при нарушения на горните дихателни пътища (например запушен нос, простуда, алергии)
*при ринит , синузит, фарингит, възпаление на сливиците, ларингит. Размерът на частиците е приблизително 9 микрона.
*при нарушения на долните дихателни пътища. Третира състояния като астма, бронхит, бронхиолит, бронхиектаза и бронхипневмония. Размерът на частиците е 4 микрона.

-Назален аспиратор за отстраняване на секрет от носната кухина, който събира секрета в отделен контейнер. Тук искам да поясня нещо много важно! Когато носът на бебето е запушен, то трябва да диша през устата. Вследствие на това, нефилтриран, по-студен въздух достига до белите дробове. Резултатът от това е производство на повече слуз, като Вашето бебе може да изпита трудности при дишане, сън и хранене, както, и други инфекции на дихателните пътища. Запушеният и течащ нос може да бъде облекчен чрез използване на назален аспиратор и чрез промивка с физиолигичен разтвор. Това ще подобри дишането и ще намали риска от развитие на други инфекции.

А има ли инхалатор за цялото семейство?

Да, бих препоръчала A3 Complete на Омрон. Имайте предвид, че този небулизатор е от съвсем ново поколение. Представлява иновативен компресорен инхалатор със система за регулиране на аерозолните частици.

Компресорен инхалатор A3 Complete

Какви са характеристиките му, за какво и за кого е предназначен?

A3 Complete е компресорен инхалатор подходящ за възрастни и за деца:

-Има 3-степенен регулируем накрайник за размер на частиците
-Според настройката на накрайника, частиците достигат до долните или горните дихателни пътища (бронхи, бронхиоли, алвеоли)
-Специална V.V.T. технология непозволява смесването на вдишвания и издишвания въздушен поток

Подходящ е за лечение на:
-горни дихателни пътища: запушен нос, ринит, ларингит;
-средни дихателни пътища: трахеит, трахеобронхит;
-долни дихателни пътища: астма, бронхити, бронхиолити, ХОББ (Хронична обструктивна белодробна болест)

От колко най-рано можем да се ползва инхалатор при децата? 

Инхалатор може да се използва от 0 месеца. Примерно инхалаторът U100 на Омрон. Този инхалатор е много подходящ за бебета, защото е безшумен, може да се ползва и в напълно легнало положение, дори когато бебето спи. Механизмът му не позволява изтичане на медикаментозната течност, работи и на батерии, заема малко място, и може да го носите с вас навсякъде.

Други плюсове на Oмрон U100 са:

-Подходящ е при лечение на астма, бронхити, бронхиолити и ХОББ
-Ултразвуков меш инхалатор
-Джобен формат
-Напълно безшумен
-Единственият меш инхалтор на пазара, който може да разпрашява кортикостериодни (пулмикорт) препарати
-Разполага с висококачествен метален филтър, което допринася за допълнителна дълготрайност
-Работи с батерии, има и зарядно устройство
-Лесен е за почистване и транспортиране

Препоръчваме го за по-малките деца и бебета.

Можем ли да използваме инхалатора самостоятелно или е необходимо да се консултираме с лекар?

Винаги се консултирайте с лекар, нека той прецени с какво вещество да се направи инхалацията, много зависи от нивото на инфекция, заболяването и възрастта на детето.
Допустима инхалация без лекарски надзор може да се направи единствено с натриев хлорид или т.нар. физиологичен разтвор, защото той е поносим от всеки. Не предприемайте действия да се самолекувате вас или децата без консултация от специалист!