Термометри

OMRON е утвърдено име в производството на термометри, използвани в домашни условия и болници. Клиентите ни избират термометрите OMRON заради доказана издръжливост, надеждност, лекота на ползване и комфорт.

Често задавани въпроси

Да, свържете се с най-близкия търговец на дребно на OMRON, за да поръчате протектори за сондата на ушен Gentle Temp или универсален термометър тип „молив“.

При всяко измерване трябва да се използва нов протектор на сондата, за да се осигурят точни резултати. Никога не използвайте термометъра без протектор на сондата, тъй като това може да доведе до замърсяване на лещите и потенциално да въздейства върху точността при измерване на температура. Протекторът на сондата е от решаващо значение за да не се допуснат пръстови отпечатъци, ушна кал или замърсители, които да засегнат сондата и да попречат на точността на термометъра. Ако лещите на сондата са замърсени, може леко да ги почистите с мека памучна кърпа, напоена със спирт. НЕ използвайте хартиена кърпа. Влакната в хартиената кърпа могат да надраскат лещите на сондата. Оставете лещите на сондата за четиридесет и пет минути да изсъхнат напълно, преди да поставите капака на сондата. Винаги връщайте термометъра в защитния му калъф, когато не го използвате.

По същество трябва да се направи разграничаване между техническата точност на самия термометър и клиничната точност при употреба за измерване на температура. Първите данни се определят при идеализирани условия, за да се гарантира качество на инструмента, като се отчитат съответни технически стандарти. Точност от +/- 0.1° C може да се приеме като характеристика на висококачествени термометри. Потребителят не трябва да обърква техническата точност с точност при използване. Неточността при измервания на телесна температура, зависи от местоположение и време на измерване и се дължи на физиологични причини, а не на неизправност в термометъра. При правилно поставяне на термометъра точността се увеличава значително (следвайте инструкциите в Ръководството за ползване).

По същество, е вярно, че измерената телесна температура винаги зависи от това къде се измерва. Ето защо, противно на общоприетото мнение, няма просто „нормална температура“. Освен това телесната температура на здравия човек се променя според активността и времето на деня. При измерване на ректална температура се наблюдава типична физиологична разлика от 0,5° C по-високи вечерни температури. Температурата на тялото обикновено се повишава след физическа активност.

Най-общо казано се прави разлика между вътрешна температура и такава на повърхността, при която температурата на повърхността се измерва на повърхността на кожата и е смесена температура между вътрешната температура на тялото и температурата на околната среда.

Температурата във вътрешността се измерва чрез вмъкване на термометър в телесна кухина, която дава температурата на лигавицата.

Тялото е съставено от много системи, които работят заедно, за да осигурят здраве, благосъстояние и ежедневни функции. Когато една от тези системи не работи заедно с другите, възникват заболявания или болестни състояния. Имунната система е „пазителката“ на тялото. Тя предпазва тялото от вещества, които не са му присъщи. Тези чужди вещества могат да бъдат бактерии, вируси или тъкани от друго лице или живо същество. Инфекция възниква, когато някое от тези чужди вещества е навлязло в нечие тяло. Част от мозъка, наречена хипоталамус, започва няколко различни дейности, когато отбележи нещо необичайно биохимично или физиологично. Хипоталамусът освобождава химикали, които повишават телесната температура при наличие на инфекции. Този процес се нарича треска. Други признаци на инфекция могат да включват болка, подуване, топлина, зачервяване, анормални течни секреции, в зависимост от вида на нахлуващия организъм и участващата част от тялото. Въпреки че имунната система е „пазител“ на организма срещу инфекции, при първите симптоми на инфекция се свържете с вашия медицински специалист.

Ректално:
Най-надеждна температура на вътрешността на тялото се измерва чрез поставяне на термометър в ректума (ректално измерване). Това измерване е точно и има малка вероятност за грешки в резултатите. Нормалният диапазон е приблизително: 36.2°C – 37.7°C.

Ушно:
Това също е много надежден метод за измерване на температура във вътрешността на тялото. В този случай се използва термометър засичащ инфрачервената топлина отделена от тъпанчето на ухото (тимпанична мембрана). Това измерване е точно и има малка вероятност за грешки в резултатите. Нормалният диапазон е приблизително: 35.5°C – 37.5°C.

Перорално:
Пероралното измерване може да се извърши като измерване „в бузата“ (наречено букално) или като измерване под езика (наречено сублингвално). И двете измервания дават по-ниска от ректалната температура с приблизително 0,3° С – 0,8° С, като измерването „под езика“ е за предпочитане пред „в бузата“.

Под мишница (аксиларно):
Измерванията на температурата на повърхността на тялото, използвани в клиничната практика, се извършват поз мишницата (аксиларното измерване) и в слабините. И в двата случая съответният крайник се притиска към тялото, за да се намали влиянието на температурата на околна среда. Това обаче е успешно само в ограничена степен и има основен недостатък, че времето за измерване е дълго. При възрастни аксиларно измерената температура е по-ниска от ректалната до 0.5° C – 1.5° C! При новородените сравнителните разлики с ректалната температура са много по-малки.

Измерването на телесната температура е от голямо значение за медицината. Причината е, че редица заболявания са придружени от характерни промени в телесната температура. Освен това, ходът на определени заболявания може да се наблюдава с измерване на телесната температура и така лекаря да прецени ефективността на започната терапия. Треската е реакция на специфични за всяка болест стимули, като в зададена точка температурата се променя, за да помогне за защита на организма срещу болестта. Треската е най-честата форма на патологично (свързано с болест) повишение на телесната температура.

Термометърът OMRON Gentle Temp е по-малко опасен за детето от ректалния термометър. Той е по-бърз, по-безопасен и по-лесен за използване от термометъра за уста. Измерванията му могат да се правят дори докато детето спи. За възрастни термометърът OMRON Gentle Temp предлага бързо, удобно и точно измерване без изчакването при конвенционални термометри.