Новини

Иновативни подходи в борбата с респираторните алергии

Текст: доц. Анна Тодорова, д.м., МУ Варна, Факултет фармация, р-л катедра „Организация и икономика на фармацията“ .

 

Иновативни подходи в борбата с респираторните алергии

Същност на алергията и предпоставки за развитие

През последните години замърсяването на околната среда, урбанизацията, широкото използване на голям брой изкуствени химични субстанции, вредните хранителни навици, животът в затворени пространства провокира все по- често появата на алергични реакции при децата от най-ранна възраст. Световната Здравна организация  (СЗО) поставя алергията на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Алергията е отговор на анормална реакция на имунната система след контакт с чужди субстанции, наречени алергени. Предава генетично или по-точно казано се предава предразположеността към нея -атопия. Клиничните изяви са атопичен дерматит, алергичен ринит (АР) и бронхиална астма (БА). Алергията еволюира в хода на живота и може да се прояви под различни форми в отделните възрасти. Алергичния ринит и астмата се разглеждат  като проява на едно и също заболяване – алергичното възпаление на дихателния път. Често протичат едновременно като алергичен ринит е най-честата форма на заболяването и обикновено предшества астмата. Нелекуван навреме може да прогресира до бронхиална астма .

Алергичен ринит представлява възпаление на назалната лигавица, изявяващо се с назална конгестия, назален сърбеж, кихане, ринорея. Бронхиалната астма е хронично алергично възпаление на дихателните пътища, характеризиращо се с обратима (напълно или частично) бронхиална обструкция. Достига се до повтарящ се бронхоспазъм, който води до т.нар. свирене на гърдите, задух, учестено дишане и кашлица, особено в нощните часове или след физическо усилие. Бронхиалната стена е възпалена и секретира много мукус. За съжаление обществото не е напълно наясно с важността на лечението на дихателните алергии и с последиците от прогресирането им.

Профилактика и лечение на алергичен ринит и астмата

Навременното лечение на алергичен ринит е важен елемент от лечението и контрола на бронхиалната астма и  съществена част от профилактиката. При деца под 12 години се препоръчва диагнозата алергичен ринит да бъде потвърдена от лекар преди да се започне фармакологично лечение, включително и с лекарства без лекарско предписание.

При всички случаи – като профилактика и при съпътстващо лечение се препоръчва водно-солеви промивки и инхалации с физиологичен разтвор за прочистване на носа.

Когато носът на бебето е запушен, то трябва да диша през устата. Вследствие на това нефилтриран, по-студен въздух достига до белите дробове. Резултатът от това е производството на повече слуз, като бебето може да изпита трудности при дишане, сън и хранене, както и други инфекции на дихателните пътища. Запушеният и течащ нос не бебето и малкото дете може да бъде облекчен чрез използване на назален аспиратор и чрез промивка с физиологичен разтвор.

Лечение на астма

За лечението ѝ се използват две основни групи медикаменти:

  • лекарстваза контрол – имат противовъзпалително действие, прилагат се ежедневно продължително време за достигане и поддържане на контрол върху астмата
  • лекарства за облекчаване на острата фаза –прилагат се „при нужда“ и действат бързо за преодоляване на бронхоспазъма.

Предпочитаният път на доставяне на лекарствата е инхалаторен. Основното  предимство на  прилагането на лекарството директно в дихателните пътища чрез инхалиране е бързото действие, което се постига, както и възможността да се използват  високи концентрации,  като се избегнат или сведат до минимум системните нежелани реакции.

Основната цел на съвременното антиастматично лечение е да се  достигне и поддържа контрол на болестния процес

За да бъде достигнат желания терапевтичен ефект и да се избегнат усложнения, контролиращата терапия трябва да бъде прилагана системно и продължително време, независимо от настъпилото подобрение. Проучванията показват, че контролът на астмата при децата често не е задоволителен. Счита се, че пряка отговорност за това имат родителите, тъй като често не разбират целите на лечението и не прилагат правилно и редовно предписаната инхалаторна терапия на детето. Особеност при терапията на астмата в детска възраст е изборът на приспособления за прилагане на лекарствените средства по инхалаторен път. При кърмачета и деца в предучилищна възраст, от които не може да се очаква активно сътрудничество, особено подходящи са небулизаторите. Те превръщат течните лекарствени вещества във фини частици, които лесно могат да бъдат вдишани и отведени до белите дробове.

Съвременни възможности за успешна инхалаторна терапия

Родителите могат да участват активно за успешното лечение контрол на дихателните алергии с помощта на неболайзерите за домашна употреба, осигуряващи терапия с пулверизиране на лекарството.

Какъв компресен инхалатор да изберем?

С възможност за аспириране, разбира се – точно, като новият 2в1 Омрон Duobaby e компресорен инхалатор. Помага за ефективното доставяне на медикамент до горните и долните дихателни пътища, а назалният аспиратор нежно почиства носа на бебето, намалявайки запушването и позволявайки му да диша свободно. Обичайната  продължителност на инхалацията е 10–15 мин. Със своите два накрайника на разпрашителя инхалаторът Duobaby позволява да бъдат третирани както горните дихателни пътища (при състояния като запушен нос, настинка, алергии), така и долните дихателни пътища (при състояния като астма, бронхити, бронхиолити), което на практика обхваща единния дихателен път и е предпоставка за оптимална ефективност на лечението.

Набулайзерът Omron MicroAIR U100  е иновативно устройство, използващо най-модерната – меш технология, чрез която с помощта на  вибрираща мембрана течното лекарство се превръща в аерозолен спрей. В MicroAIR U100 аерозолът се генерира чрез прокарване на лекарството през фините отвори на мрежата от метална сплав. Този процес се осъществява посредством вибриращ титанов елемент, който осцилира с висока честота. Съвместим е както за лекарствата, използвани при пристъп,  така и с предписаната контролираща терапия. MicroAIR U100 е напълно преносим, с джобен размер, което го прави идеален за пътувания. Има възможност за работа до 4 часа само с две батерии AA/LR6. Устройството позволява инхалация под различни ъгли със стабилна пулверизация и е изключително безшумно и дискретно, което позволява на майките да правят инхалации на децата дори в легнало положение и дава възможност за употреба във всякакви условия.